Kyselyn luominen - Ohje

Uuden kyselyn luominen tapahtuu täyttämällä yksinkertainen lomake, joka löytyy Opinions-Onlinen suomenkieliseltä etusivulta kohdasta "Luo uusi äänestys". Seuraavassa selitykset siitä, mitä kaikki lomakkeen kentät oikein tarkoittavat.

Luojan sähköpostiosoite
Tähän sähköpostiosoitteeseen lähetään kyselyn luojan salasana. Tämä osoite on jatkossa tarvittava käyttäjätunnus.

Kyselyn aihe
Eräänlainen otsikko kyselystä. Tätä käytetään esim. kyselyyn viittaavissa linkeissä, otsikoissa jne.

Luo kansioon
Kansio josta haluat tämän kyselyn löytyvän.

Salasana kansioon
Kyselyiden luominen joihinkin kansioihin on suojattu salasanalla. Tarvitaan jos kansion nimen perässä lukee "salasana vaadittu".

Tiedostonimi
Tiedostonimeä käytetään kyselyn tietoja palvelimen levyjärjestelmään tarvittaessa. Lisäksi sitä käytetään linkeissä tms. yhdessä kansion nimen kanssa jotta tiedetään mistä kyselystä on milloinkin kysymys.

Kotisivu
Kotisivulla on hyvä esim. antaa vastaajille lisätietoa aiheesta. Kotisivulinkit näkyvät esim. kyselylomakkeella ja tulossivuilla.

Otsikon alle tuleva teksti
Tämä teksti lisätään kyselylomakkeeseen kyselyn aiheen alapuolelle.

Käytettävä kieli
Valitse kumpaa kieltä kyselyssä käytetään. Valitsemalla suomi varmistat, että jokainen luotu sivu (lomake, tulokset jne) tehdään suomeksi. Opinions-onlinen suomenkielisellä puolella olevat sivut tehdään kuitenkin aina suomeksi, vaikka valitsisitkin englanti. Tämä siis vaikuttaa vain siihen, kummalla kielellä englanninkieliseltä puolelta saapuvat kävijät kyselyn näkevät.

Minkälaista tietoa haluat kerätä
Tähän kohtaan tulevat niin sanotut gallup-kysymykset. Isoon tekstikenttään kirjoitetaan kysymys ja pienempiin eri vastausvaihtoehdot. Näiden kysymysten tulisi olla sellaisia, että niihin on vain yksi oikea vastaus ja vaihtoehtojen puolestaan sellaisia, että ne kattavat kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Kirjoita vaihtoehdot järjestyksessä kenttiin. Jos sinulla ei ole kymmentä vaihtoehtoa jätä loput kentät tyhjiksi. Jos vaihtoehtoja on yli kymmenen ruksaa "Lisää kenttiä" jolloin palauttaessasi tämän lomakkeen saat eteesi samanlaisen sivun jossa on viisitoista eri vaihtoehtokenttää. Mikäli haluat kysymyksiä yli viisi, ruksaa vastaavasti "Nämä viisi kysymystä eivät riitä".

Kerää kommentteja
Ruksaa, mikäli haluat antaa vastaajille mahdollisuuden kirjoittaa vapaita kommentteja. Voit kirjoittaa ohjetekstin tai muut terveiset perässä olevaan ohjekenttään. Näitä kommentteja pääsee lukemaan tulossivujen kautta. Kommentit kirjoitetaan itse äänestyslomakkeen lopussa olevaan tekstikenttään.

Kerää kommentteja palauttamisen jälkeen
Samoin kuin edellinen, mutta kommentit eivät ole näkyvissä tulossivuilla ja niitä voi lukea vain kyselyn luojan salasanalla "administrointi-sivulta", eli sivulta jolta tehdään muutoksia kyselyihin. Kommentteja ei kerätä varsinaisella kyselylomakkeella, vaan vasta lomakkeen palauttamisen jälkeisellä sivulla.

Vaihtoehdot/ehdokkaat, joista äänestetään
Mikäli haluat kyselyyn erillisen äänestyksen, niin kirjoita tähän vaihtoehdot joista äänestetään. Jokaisen vaihtoehdon tulee olla omalla rivillään.

Äänestystavat
Valitse ne tavat joilla haluat, että antamistasi vaihtoehdoista äänestetään. Yksinkertaisen paras/huonoin valintojen lisäksi voit valita monesti kätevän hyväksyttävyysäänestyksen (äänestäjä valitsee joukosta ne, jotka hänen kannaltaan ovat hyväksyttäviä), tai paremmuusjärjestykseen perustuvan äänestyksen (äänestäjä asettaa tietyn määrän parhaita järjestykseen) tai pisteytyksen (äänestäjä antaa vaihtoehtojen eri ominaisuuksille numeerisia arvoja). Pisteytyksessä joudut määrittelemään eri ominaisuuksille annettavien numeeristen arvojen maksimit ja minimit.

Ketkä saavat osallistua?
Valitse ketkä saavat palauttaa kyselylomakkeen. Jos valitset Opinions-Onlinen rekisteröityneet käyttäjät, voit rajoittaa kyselyn myös johonkin tiettyyn internet-alueeseen (domainiin).

Käyttäjien nimet/sähköpostiosoitteet
Tällä listalla oleviin sähköpostiosoitteisiin lähetetään käyttäjätunnukset ja salasanat, joiden avulla voi osallistua kyselyyn. Valitse "Tahdon salasanat vain ruudulle…", niin tunnukset/salasanat näytetään lomakkeen palauttamisen yhteydessä, josta voit esim. printata tai tallentaa ne.

Tulosten katselu on avoinna
Mikäli haluat, että tulokset ovat saatavilla vasta kun kaikki käyttäjät (käyttäjälistasta) ovat vastanneet tai vasta tietyn päivän jälkeen, voit rajoittaa tulosten saatavuutta tämänkohdan avulla.

Ketkä pääsevät katselemaan tuloksia
Voit rajata tulosten saatavuutta eri henkilöihin tämän kohdan avulla.

Lähetä!
Kyselysi luodaan kun painat tästä.

Tarvittaessa voit tehdä muutoksia kyselyysi, administraattorisivulle pääset pääsivun kohdasta "Täällä voit tehdä muutoksia tekemiisi kyselyihin…". Siellä voit esim. määritellä ns kiitos-sivun osoitteen, jonne kyselyyn vastaajat lähetetään lomakkeen palauttamisen jälkeen. Tarvittaessa voit myös kopioida kyselyn tiedot uudelleen kyselyn luonti sivulle, tästä enemmän seuraavassa kohdassa.

Valmiiden lomakepohjien käyttäminen

Voit tehdä järjestelmään valmiita pohjia, joita on helppo käyttää uusia kyselyitä luotaessa. Tällaisten pohjien avulla saat helposti siirrettyä kyselyn tiedot kyselyn luontisivulle, jolloin sinun ei tarvitse välttämättä kirjoittaa samoja kysymyksiä joka kerta uudestaan. Kopiointi tapahtuu ns. administraattorisivulta (linkki "Täällä voit tehdä muutoksia tekemiisi kyselyihin" pääsivulla). Administraattorisivulle päästäksesi sinun tulee tietää kyselyn kansio ja tiedostonimi. Jos et tiedä pohjana käyttämäsi kyselyn tiedostonimeä, niin sen näkee helposti esim. kyselyyn viittaavissa linkeissä, joissa lukee "filename=***", jolloin *** olisi siis ko. tiedostonimi. Kun olet administraattorisivulla valitse haluatko poistaa vai säilyttää äänestykseen liittyvät tiedostot ja paina kopioi.

Uuden kyselyn luontisivulle
Administraattorisivulle
Opinions-Online pääsivulle